maandag 26 september 2011

Terug in de tijd

De koloniale periode stelt slechts een ogenblik voor in de lange geschiedenis van Midden-Afrika.
Zo is er bijvoorbeeld vanaf de 7de eeuw onafgebroken bewoning geweest in de depressie van de Upemba. Er werden meer dan 40 necropolen aangetroffen.
De keramische en metalen grafvoorwerpen waarmee de afgestorvenen werden begraven, leren ons veel over hun leefwijze.
Op basis van het onderzoek van al deze necropolen kunnen we meer dan 10 eeuwen geschiedenis reconstrueren.
Elke periode, verbonden met een afzonderlijke 
materiële cultuur, kreeg een eigen naam: het Kamilambiaan (omstreeks de 7de eeuw), het Kisaliaan (8ste-13de eeuw), het Kabambiaan (13de-17de eeuw…)



Graf 25 van Sanga

Reconstructie van de manier waarop met nagels de steel van een bijl uit het Oud-Kisaliaan was versierd.
Tekening KMMA Prehistorie


De 16de en 17de eeuw is een tijd van wederzijdse ontdekkingen. Uit deze periode zijn er geschreven bronnen van Europese oorsprong, maar met een groot aantal gegevens uit Afrika. Een voorbeeld hiervan zijn de Naukeurige Beschrijvinge (Amsterdam,1668) van de humanist Olfert Dapper. 


Olfert Dapper


Iacob van Meurs

De koning van LoangoKopergravureO. Dapper Naukeurige Beschrijvinge der Afrikaensche gewesten, van Egypten, Barbaryen, Libyen, Biledulgerid, Negroslant, Guinea, Ethiopiën, Abyssinie Amsterdam1668KMMA Geschiedenis


In de 16e en 17e eeuw speelde, in bepaalde delen van West-Centraal-Afrika, de evangelisatie een hoofdrol in de zoektocht om Europeanen en Afrikanen te verenigen in eenzelfde leefwereld.

De kapucijn-missionaris Giovanni Antonio Cavazzi de Montecuccolo (1621-1678) reisde meerdere malen naar Angola en bepaalde streken in Congo. Zijn kroniek van de geschiedenis van de koninkrijken van Kongo, Matamba en Angola is een essentiële bron van kennis over deze streken.



Giovanni Antonio Cavazzi de Montecuccolo
Begrafenis van koningin Njinga
Aquareltekeningen
Araldi-manuscript
Matamba
1665
Familieverzameling Araldi, Modena

Van de 15de tot de 19de eeuw steunden de koloniale economieën van de Nieuwe Wereld bijna allemaal de slavenhandel. Het totaal aantal slaven dat vanuit Afrika werd geïmporteerd, wordt op meer dan 10 miljoen geschat. Het geweld dat met de slaventrafiek gepaard ging, is wel bekend. Eind 18de eeuw kwam in Europa het abolitionisme tot ontwikkeling. 





'Handel in negers. Wat een schandelijke overeenkomst. De ene verhandelt wat aan niemand toebehoort. De andere verkoopt het eigendom van de natuur.' 
KopergravureZonder plaatsbepaling Ongedateerd KMMA Geschiedenis



Geen opmerkingen:

Een reactie posten